Kes Covid-19 Macau tiada halangan kepada hubungan perjalanan tanah besar
Toto

Kes Covid-19 Macau tiada halangan kepada hubungan perjalanan tanah besar

Kes Covid-19 yang baru disahkan melibatkan pemegang ID Macau yang dibawa pulang pada hari Khamis menaiki salah satu daripada dua penerbangan pulang https://eu-belarus.net/ yang dibenarkan tetapi tidak disewa oleh kerajaan bandar itu, tidak akan membahayakan gelembung perjalanan bebas kuarantin Macau yang meliputi kebanyakan tempat di tanah besar China . , seorang pegawai kesihatan Macau berkata pada hari Jumaat.

“Kali ini – dalam keadaan terkawal sepenuhnya – kami dapat mengesan kes [Covid-19] ini dengan segera… Ini tidak menjejaskan hubungan perjalanan kami yang sedia ada dengan pelbagai tempat di tanah besar China,” kata Alvis Lo Iek Long, pengarah klinikal di kemudahan kesihatan awam Macau Hospital Conde S. Januário, pada taklimat akhbar Jumaat.

Pelarasan dalam dasar perjalanan sedia ada dengan tanah besar China hanya akan berlaku sekiranya terdapat jangkitan Covid-19 “sporadis”, atau kes “kelompok” yang dikesan dalam komuniti tempatan, kata Encik Lo.

“Apabila kes import berlaku seperti ini… dikesan dalam situasi gelung tertutup… ini tidak akan Hongkong Prize dasar kemasukan kami yang sedia ada,” tambah Encik Lo.

Pihak berkuasa tempatan menggunakan istilah “gelung tertutup” untuk menggambarkan perancangan mereka untuk meminimumkan risiko kepada https://totobetsdy.top/ kesihatan awam dalam penduduk tempatan, selepas membenarkan 109 pemegang ID Macau pulang dari agregat 14 lokasi luar negara – sesetengahnya dianggap “berisiko tinggi” lokasi untuk Covid-19 – melalui dua penerbangan komersial Air Macau dari Tokyo.

Salah seorang daripada mereka yang dibawa pulang – seorang wanita berusia 43 tahun – disahkan positif semasa tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Macau, walaupun mempunyai keputusan ujian negatif sebelum meninggalkan Dubai, tempat penginapannya sebelum ini. Selepas meninggalkan Dubai pada hari Rabu (20 Januari), dia mempunyai perhentian Pengeluaran Sidney di Singapura dan Tokyo.

Dia telah dibawa ke Hospital Conde S. Januário. Lapan orang yang dikatakan mempunyai hubungan berpanjangan dengannya semasa perjalanan Tokyo ke Macau, telah dibawa ke kemudahan kesihatan awam di Coloane untuk pemeriksaan, manakala penumpang lain dan kru dari dua penerbangan itu – semuanya pada mulanya diuji negatif Result HK ketibaan – telah dibawa ke Grand http://188.166.215.55/ Coloane Resort, sebuah hotel tempatan, untuk kuarantin 21 hari, di mana mereka akan menjalani tiga lagi ujian.

Sebelum kes terbaharu – yang ke-47 dikatalogkan di Macau – tiada jangkitan Covid-19 baharu direkodkan sejak akhir Jun .

Dua penerbangan Air Macau dari Tokyo membawa pulang pemegang ID Macau masing-masing dari: United Kingdom; Portugal; Jepun; Republik Ireland; Belanda; Amerika Syarikat; Switzerland; Australia; Korea Selatan; Indonesia; Perancis; Emiriah Arab Bersatu; Sepanyol; dan Itali.