Purata lawatan harian CNY boleh turun berbanding Xmas: MGTO
Toto

Purata lawatan harian CNY boleh turun berbanding Xmas: MGTO

Macau boleh melihat secara purata setiap hari, jumlah ketibaan pengunjung yang lebih rendah semasa cuti Tahun Baharu Cina Februari akan datang, jika dibandingkan dengan purata harian cuti Krismas dalam tempoh 23 hingga 27 Disember termasuk, mencadangkan Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau https://fcuzhhorod.com/ (MGTO) pengarah, Maria Helena de Senna Fernandes, dalam komen kepada media tempatan pada hari Sabtu.

“Kami telah menganggarkan secara purata, ketibaan pelawat [harian] untuk cuti Tahun Baru Cina tahun ini mungkin menjadi sedikit lebih lemah berbanding tempoh cuti Krismas,” kata pengarah MGTO itu.

Purata ketibaan pelawat harian Macau dari 23 hingga 27 Disember termasuk – dirujuk oleh MGTO sebagai musim “Krismas” – ialah 24,503. Jumlah itu menandakan peningkatan 15.5 berbanding November (iaitu 21,212) dan https://valshawcross.com/ peningkatan 30.5 peratus berbanding Oktober (iaitu18,774), menurut data MGTO.

Cuti Tahun Baru Cina tersebar lebih banyak hari daripada cuti Krismas. Yang terakhir ini juga bukan cuti umum di tanah besar. Majlis Negeri China telah menetapkan 11 hingga 17 Februari termasuk, sebagai tempoh cuti Tahun Baharu Cina untuk 2021.

Rehat selama seminggu – dikaitkan setiap tahun dengan kalendar lunar dan juga dikenali sebagai musim bunga “Minggu Emas” – lazimnya merupakan tempoh yang sibuk untuk pusat peranginan kasino Macau dan perdagangan pelancongan di bandar ini.

Tahun ini, beberapa kerajaan tempatan di tanah besar China telah menggesa rakyat “untuk meminimumkan” perjalanan ke luar wilayah atau bandar mereka untuk musim cuti yang akan datang, sebagai langkah balas berhubung Covid-19, kata bos MGTO itu.

Cik Senna Fernandes menyatakan bahawa purata ketibaan pelawat harian https://pageantsnews.com/ Macau setakat bulan ini hanya melebihi “10,000”, dengan hari yang “lebih baik” mencatatkan sebanyak “20,000”.

Macau menyaksikan 659,407 ketibaan pelawat pada bulan Disember, atau purata harian 21,271 bagi bulan itu, menurut data terkini yang diterbitkan oleh Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar itu.

Di sebalik pandangan berhati-hati mengenai trend ketibaan pengunjung untuk tempoh cuti Tahun Baru Cina, bos MGTO itu berkata kepada akhbar bahawa dia berharap untuk melihat penghunian hotel di bandar itu mencapai “70 hingga 80 peratus” semasa tempoh percutian itu.

Dia percaya bahawa tawaran oleh pengusaha hotel tempatan untuk cuti tahun baharu – sebahagian daripadanya diberikan kepada penduduk tempatan – boleh membantu meningkatkan permintaan penginapan.

Pegawai tertinggi pelancongan itu juga menyatakan bahawa selepas cuti Tahun Baru Cina, kerajaan Macau akan berusaha untuk berunding dengan pihak berkuasa tanah besar China untuk menyambung semula pakej lawatan pelancongan ke Macau.